15/01/2011

Framme i Siem Reap

Igår tog vi bussen tillbaks till Phnom Penh. Gick relativt smärtfritt (bussen krockade inte med en enda buffel!) Tog in på ett halvkasst hotell, 15 usd inkl. frukost sa de, men så i morse ingick frukosten plötsligt inte längre. Så efter lite missförstånd fick vi halvt springa till ett annat ställe och stressäta innan bussen till Siem Reap gick vid 8.30.

Sex timmar senare var vi framme i Siem Reap som hittills verkar jättebra! Inte alls samma hetsiga tempo som Phnom Penh utan lugnt och behagligt. Klockan är åtta på kvällen här och vi ska strax iväg till nattmarknaden.

I morgon ska vi åka till Angkor, världens största tempelstad. Ska bli kul att se en del av Kambodja som inte är dyster och hemsk.

Vår resrutt i Kambodja hittills:

Röd linje: Bussresa från HCMC (Saigon) till Phnom Penh. (7h, 77kr)
Orange linje: Bussresa från Phnom Penh till Sihanoukville. (4,5h, 49kr)
Grön linje: Bussresa från  Sihanoukville till Phnom Penh. (4,5h, 49kr)
Blå linje: Bussresa från Phnom Penh till Siem Reap (6,5h, 84kr)

Lite småfakta om Kambodja:
- Officiella valutan är Riel, inofficiella USD. Man får dollar i bankomaterna och vi har använt oss väldigt lite av Riel. Bara till att växla med då de inte använder cent här (vad jag sett i alla fall)
- Vi har betalat mellan 110-170kr per natt på hotell här. Vanliga rum, rena med ac och varmvatten. Inklusive frukost på de flesta ställen. (Priset är för två personer)
-  Det finns väldigt mycket gatubarn som tigger, betydligt fler än på alla andra ställen vi varit på och barnprostitution är tyvärr väldigt vanligt här.  Man ska inte ge gatubarnen några pengar, känns alltid lika fel att säga nej, men betydligt bättre att ge pengar till olika verksamheter här.

12/01/2011

Sihanoukville

Vi åkte aldrig till Siem Reap i måndags, utan bokade i stället om biljetterna och tog bussen ner till Sihanoukville. Sihanoukville är en hamnstad nära gränsen till Thailand och det är det närmsta semesterort man kommer i Kambodja.

Anledningen till att vi åkte hit är för att vi ville dra ut lite mer på vår vistelse här i Kambodja eftersom vi har ett 30 dagars-visum hit men bara kommer få 15 dagar i Thailand när vi åker buss dit. Så såhär ser dagarna ut just nu:

Med andra ord har vi det ganska bra. Väldigt stor skillnad mot dagarna i Phnom Penh..

19/12/2010

Da Lat

Igår tog vi bussen från Saigon till Da Lat. Det är ungefär 30 mil hit, men tog mer än 7 timmar att åka. Vägarna var väl inte de rakaste och bästa. Men vi kom fram till slut, hoppade av bussen och upptäckte att det bara var runt 15 grader ute. Iskallt med andra ord.

Annars är det fint här, trots kylan. Vi är på 1500 meters höjd och det verkar som om det påverkar min astma. Hade väldigt stora problem med att andas i natt, men det gick över till slut.

Hotellen är dessutom sjukt billiga. Det billigaste vi bodde på i Thailand kostade ungefär 40 kr var per natt och det var galet jävla äckligt. Låg grisar och sov under vårt golv.. Här betalar vi 35 kr var för jättefint och rent och centralt hotell.

Håller för övrigt på att boka hotell över jul, känns som om vi är lite sent ute.. Men det löser sig nog :)

Någonstans i södra Vietnam, där bussen stannade en sväng.

Jag och mitt lilla gullefjun på bussen.