17/01/2011

Flyg, buss, tåg eller taxi

I övermorgon är planen att vi ska åka till Thailand. Antingen till Phuket eller Krabi, beror på vad vi väljer för transportmedel, och det valet är lite krångligare än väntat.

Vi väljer mellan de här alternativen.

Alternativ 1
Buss  Siem Reap –> Phnom Penh 6 timmar
Flyg Phnom Penh –> Bangkok 1 timme
Flyg Bangkok –> Phuket 1 timme
Sammanlagd restid: 16 timmar
Pris: Ca 1000/person

Alternativ 2
Taxi Siem Reap –> Gränsen 2-3 timmar
Buss Gränsen –> Bangkok 6-7 timmar
Tåg Bangkok –>Surat Thani 10 timmar
Buss Surat Thani –> Krabi 3 timmar
Sammanlagd restid: 2 dagar
Pris: Ca 500/person

Fördelen med alternativ 1 är att det är kortare restid, mindre vänttider och mest av allt så slipper vi gränskontrollen mellan Thailand och Kambodja. Nackdelen är priset och så lite stressigt att hinna med flyget i Phnom Penh.

Fördelen med alternativ 2 är att det är billigt och man ser lite mer av landet när man åker buss och taxi. Nackdelen är att vi redan åkt hälften av sträckorna och att det tar så himla lång tid. Vi har inte så superlång tid kvar av resan så vill ta till vara på tiden. Sen måste vi själva ta oss igenom gränsen, och det kan krångla ganska mycket.

Men vi har ju hela dagen i Angkor i morgon på oss att fundera..

Röd prick = Siem Reap där vi är nu
Blå prick = Bangkok
Svarta prickar = Phuket & Krabi dit vi vill
Glömde markera Phnom Penh, men det ligger lite neråt till höger om Siem Reap.

Finns ett alternativ till, det är att flyga från Siem Reap via Kuala Lumpur. Det är nån hundralapp billigare och vi slipper bussresan till Phnom Penh men då blir det längre flygtid och dessutom ca 12 timmars väntan på flygplatsen i KL.. Inte särskilt kul. (Kuala Lumpur ligger för långt ner för att finnas med på kartan så är lite av en omväg)

03/01/2011

Vietnam – Kambodja – Thailand

Idag är förmodligen sista dagen i Nha Trang (säger förmodligen för vi har tänkt åka härifrån i några dagar nu men aldrig kommit så långt..)

Vår resplan just nu är att först åka buss till Saigon, sova där en natt, för att sedan åka vidare till Kambodja.

Vi vill till Angkor Wat som ligger vid Siem Reap i Kambodja. Angkor Wat är världens största tempelstad.

Frågan är bara om vi först ska åka buss till Phnom Phen, sova där en natt och sen åka vidare till Siem Reap, eller om vi ska åka direkt till Siem Reap. Egentligen vill jag åka direkt till Siem Reap, men att sitta 12-14 timmar i sträck på en buss känns sådär kul.

Hade varit okej om man kunnat ta en sleeping bus på natten, men eftersom gränsen mellan Kambodja och Vietnam bara är öppen på dagen går inte det.

Sen efter Kambodja ska vi tillbaks till Thailand! Har börjat sakna Thailand en hel del på sistone. Sen när vi tröttnat på Thailand är tanken på att vi ska åka tillbaks till kalla Sverige.

I morgon har vi varit borta i tre månader.

Sandstrand på en liten ö utanför Krabi där Simon och jag snorklade.