08/01/2011

Phnom Penh dag 2

Idag när vi vaknat tog vi en tuktuk till Mekong express och köpte bussbiljetter till Siem Reap. Vi åker dit på måndag morgon. Sen gick vi och åt på en restaurang längs med floden. Har varit mycket barn som går runt och säljer saker i alla länder vi varit i, och självklart handlar vi inte något av dem. Men i Kambodja är det värre, var bland annat en pojke som såg ut att vara 8-9 år som gick runt och bar på ett spädbarn.

Sedan åkte vi till Tuol Slengmuseet. Det var från början en skola men 1975 gjorde Pol Pot och de röda khmererna om den om till ett fängelse där stadsbor, utlänningar, utbildade, barn, religösa m.m fängslades, torterades och avrättades. Av 20 000 personer överlevde 10.

Det vita på bilden är de människor som hittades döda i Tuol Slengmuseets gravar. Träställningen på bilden användes från början som gymnastikredskap för elever, men sedan som tortyrredskap där man band fast folk i handlederna och sedan lyfte dem upp och ner så skuldrorna drogs ur led.

Anledningen till detta är att Pol Pot ville göra Kambodja till en utpisk kommunism utan pengar, städer, klasser och avancerad teknik. Alla stadsbor tvångsförflyttades eller avrättades, likaså de utbildade. Sammanlagt ska ca 1,7 miljoner människor dött på grund av tvångsarbete, svält och avrättningar. Det var ungefär en fjärdedel av Kambodjas befolkning.

Det fanns flera rum som var fyllda med svartvita foton på fångarna. Både kvinnor och män i alla åldrar. Alla de avrättades inom några månader.

En utav de fyra byggnaderna. Alla bestod av tre våningar med loftgångar. Det syns inte så tydligt men byggnaden på bilden är täckt av taggtråd som skulle förhindra fångarna från att ta sitt liv.

Nu ska vi ta en tuktuk till Friends (om Martin lyckas slita sig från jobb och lunch i Borås). Där man kan äta god mat och på så sätt bidra till att gatubarnen får en utbildning. Kambodja känns väldigt, väldigt långt ifrån Thailands vita stränder..

Leave a Reply