12/01/2011

Killing fields

I söndags var det vår sista dag i Phnom Penh och vi bestämde oss för att hyra en tuktuk några timmar och besöka Killing Field och Russian Market. Glömde dock minneskortet till kameran så har inga bilder..

Först stannade vi vid Russian Market. Det är en stor marknad med tak där det finns i princip allt. Vi var dock lite stressade efter att ha fixat med andra grejer på förmiddagen så hann inte med så mycket där.

Sedan åkte vi vidare mot Cheung ek, som är ett s.k Killing Field. Det ligger 1,5 mil utanför Phnom Penh och det är dit de röda khmererna tog sina fångar för att avrätta dem.

Under några års tid kom det med jämna mellanrum lastbilar fulla med människor dit som sedan avrättades. Man har hittat ungefär 9000 människor i massgravarna på platsen. Det var hål efter massgravar precis överallt. Vatten och regn under åren som gått har även gjort så att benbitar, tänder och klädesplagg åkt upp till markytan. Vi gick även förbi ett träd som använts till att slå ihjäl små barn emot för att spara på ammunition.

På platsen fanns även en buddistisk stupa (på bilden) som innehöll de 9000 dödskallar man hittat där. De var inglasade, men på flera ställen hade de öppnat så att man skulle kunna se dem utan något i vägen.

Det var helt enkelt en väldigt hemsk plats, särskilt när man tänker på att det här hände för bara 30-35 år sedan.

Sedan på vägen hem åkte vi förbi en trafikolycka. En kille som av okänd anledning kört omkull med sin moped (inte oväntat, trafiken här är den sjukaste jag varit med om). Självklart var vi inte smarta nog att kolla bort när vi åkte förbi utan såg honom liggandes på marken med blod överallt och en knäskål som inte satt kvar där den skulle längre.

Men alla upplevelser den dagen var inte negativa. På kvällen när vi satt och åt såg vi en gigantisk elefant promenera förbi på Phnom Penhs mest trafikerade väg viilket var lagom oväntat. Sedan efter det fick vi massage av blinda personer.

Leave a Reply